ETZ gaat kangoeroezorg aanbieden aan alle baby’s en ouders

Kangoeroezorg is standaard onderdeel van de zorg op de afdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact is niet alleen zeer belangrijk gebleken voor de ontwikkeling van premature, dysmature of zieke baby’s, maar voor alle baby’s. Daarom zet het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zich hiervoor in. Kangoeroezorg wordt straks aangeboden aan alle baby’s en ouders in het ziekenhuis. Maar weinig ziekenhuizen in Nederland bieden dit aan als standaard onderdeel van de zorg aan pasgeborenen. Dit meldt ETZ. 

Buidelen stimuleert een positieve interactie tussen ouder en baby en heeft een positief effect op de gezondheid en ontwikkeling van het kindje. De afdeling Fam Geboortezorg zet zich al in voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact en minimale scheiding tussen moeder en kind. Het ziekenhuis wil met de afdeling Kangoeroezorg hierop inzetten. Belangrijk onderdeel van de aanpak is zero separation, Moeder en baby worden hierbij niet van elkaar gescheiden vanaf de geboorte tot het ontslag uit het ziekenhuis.

Neurologische ontwikkeling

“Het versterkt de band tussen ouders en kinderen. Zeker bij een vroeggeboorte waar ouders geconfronteerd worden met stress en angst is huid-op-huidcontact een krachtig middel om deze gevoelens te verminderen en ouders te laten groeien in hun rol. Het draagt bij aan een betere neurologische ontwikkeling van de baby en versterkt de band tussen moeder en baby.” Onderzoek toont aan dat baby’s die 20 jaar geleden intensieve huid-op-huidcontact hadden met hun moeder, beter ontwikkeld zijn: ze hebben een hoger IQ en EQ. Ouders van kangoeroekindjes zijn meer beschermend en verzorgend.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky