Minder mensen laten zich aanvullend verzekeren voor zorg

Flink minder verzekerden hebben dit jaar een aanvullende zorgverzekering afgesloten, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. In 2023 sloot 79 procent daar nog een aanvullende polis af en dit jaar was dat 70 procent. De daling was vooral zichtbaar bij de hoeveelheid afgesloten tandartsverzekeringen. Dit meldt Overstappen.nl.

De meeste mensen die nu nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten, doen dat omdat zij zeker weten er gebruik van te gaan maken. “Dat drijft de schadelast voor de zorgverzekeraar omhoog, hierdoor stijgen de premies voor iedereen. We verwachten dat de premies van aanvullende verzekeringen en tandverzekeringen weer meer stijgen dan de inflatie”, aldus zorgspecialist Eva van Erk bij Overstappen.nl.

Aanvullend verzekeren loont

Zij denkt dat het hoe dan ook loont om voor aanvullende zorg te verzekeren, naast een basisverzekering. Mensen die hier niet voor kiezen maar wel aanvullende zorg nodig blijken te hebben, kunnen hierdoor duurder uit zijn dan wanneer zij de maandelijkse premie voor een aanvullende verzekering moeten betalen. Desondanks snapt Van Erk dat verzekerden hier minder vaak voor kiezen vanwege de inflatie. “Minder of niet aanvullend verzekeren helpt consumenten de gestegen kosten op te vangen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky