Normal_tingey-injury-law-firm-venb0ddegze-unsplash__1_

Nare situaties op het werk kunnen een enorme impact hebben op de mentale gezondheid. Onzekerheid, stress en overmatig piekeren leiden tot psychische klachten zoals stemmingswisselingen, slapeloosheid en somberheid. Deze mentale klachten kunnen zich tevens manifesteren in het lichaam. Voor wie te maken heeft met werkgerelateerde omstandigheden die de gezondheid negatief beïnvloeden, is het goed om te weten dat een advocaat hierin iets kan betekenen. Een advocaat kan ervoor zorgen dat er snel en efficiënt gehandeld wordt, kan je bijstaan met raad en expertise en ziet erop toe dat je rechten zo goed mogelijk beschermd worden. Met een advocaat aan je zijde wordt je gesteund, waardoor je je minder machteloos voelt en de gezondheidsklachten zullen verminderen. In dit artikel worden enkele voorbeelden uiteengezet van omstandigheden waarbij een advocaat bijstand kan bieden, namelijk het proces van een faillissement aanvragen met een advocaat, en een advocaat bij seksuele intimidatie op het werk.

Ondersteuning bij faillissement

Een van de vervelendste dingen die een werknemer kan overkomen, is als het bedrijf waarvoor je werkt failliet verklaard wordt. Een bedrijf wordt failliet verklaard als het niet in staat is om de rekeningen te betalen. Voor een werknemer levert dit veel stress op: er vallen veel zekerheden weg, en ook het loon kan niet op tijd uitbetaald worden. Daarnaast zijn weinig werknemers op de hoogte van het arbeidsrecht, en weten dus niet waar ze aan toe zijn. Daarom is het zaak om gesteund te worden door een advocaat die begrijpt hoe ingrijpend de omstandigheden zijn. Een empathieloze gesprekspartner die een onbegrijpelijk juridisch jargon voorschotelt, zal in zo’n geval alleen tot meer stress leiden. Een begripvolle advocaat geeft tijdens het kennismakingsgesprek een goed gevoel, bijvoorbeeld door direct en informeel te communiceren. Duidelijke communicatie geeft het gevoel dat er een aanspreekpunt is, waar je met je vragen en zorgen terecht kunt.

Seksuele intimidatie

Een ander voorbeeld waarin een advocaat een belangrijk steunpunt kan zijn, is seksuele intimidatie op het werk. Seksuele intimidatie is ongewenst gedrag van een seksuele aard. Dit kan betrekking hebben op mondelinge uitingen, of handelingen met seksuele bedoelingen. Seksuele intimidatie is een ernstige overtreding. Het kan enorme gevolgen hebben voor de psychische gezondheid, en zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. Het is daarom belangrijk te beseffen dat seksuele intimidatie op de werkvloer verboden is, en dat er wel degelijk actie tegen ondernomen kan worden. Schakel dus een advocaat bij seksuele intimidatie op het werk in!

Praten met werkgever en advocaat

Hoewel het lastig kan zijn om erover te praten, is het van belang om seksuele intimidatie te melden aan een werkgever, vertrouwenspersoon of bedrijfsarts. Een werkgever is er verantwoordelijk voor dat de werkplek veilig is, en dat passende maatregelen genomen worden om ongewenst gedrag te stoppen. Hoewel het zwaar kan zijn om zo’n melding te maken, is het wel noodzakelijk dat er actie ondernomen wordt. Als een werkgever van niks weet kan er niks veranderen. Juist omdat het zo’n moeilijke situatie is, kan het heel verstandig zijn om een advocaat te contacteren. Een advocaat kan je uitleggen welke rechten je hebt, en wat de juiste stappen zijn. Door te praten met een advocaat die je duidelijk uitlegt wat je kunt doen om de intimidatie tegen te gaan en je advies te geven, verheldert je beeld en voel je je minder machteloos.