Is er een verband tussen vezelarm 'dieet' tijdens de zwangerschap en ADHD?

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen is er een verband tussen weinig voedingsvezels binnenkrijgen tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op ADHD-symptomen bij kinderen van 3, 5 en 8 jaar. Psychiater Berit Skretting Solberg komt tot deze conclusies na ingevulde vragenlijsten van 22.000 gezinnen te hebben ontvangen. Dit meldt Wetenschap in Beeld. 

Een kind kan ADHD krijgen omdat zijn of haar moeder hier genetisch mee belast is (in ongeveer 70 procent van de gevallen), maar onderzoekers zeggen ook dat dit veroorzaakt kan worden door omgevingsfactoren, zoals een dieet. Groente, fruit, volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren rijst, havermout en peulvruchten zijn vezelrijk eten. Uit het onderzoek blijkt een duidelijk maar matig effect van een vezelarm dieet van de moeder op de ADHD-symptomen van het kind, zelfs na correctie voor genetische risico’s, sociaal-demografische factoren en de suiker- en energie-inname door de moeder.

'ADHD is multifactorieel'

“In onze samenleving is erfelijkheid de sterkste risicofactor voor ADHD, maar ADHD is multifactorieel en onderzoeken wijzen erop dat het dieet van de moeder de mate van ADHD-symptomen bij jonge kinderen kan beïnvloeden”, aldus Solberg. Zij meent met haar onderzoek te kunnen aantonen dat omgevingsfactoren ADHD deels kunnen verklaren. Overigens is er op dit moment alleen sprake van een correlatie, dus een causaal verband ontbreekt. De psychiater kan dus niet bevestigen dat het 100 procent zeker is dat een vezelarm dieet ADHD-symptomen veroorzaakt. Ze pleit dan ook voor meer onderzoek naar voeding tijdens de zwangerschap en de directe gevolgen daarvan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky